Waar consumenten eigenlijk alleen maar de marketingtermen Black Friday en Cyber Monday kennen, is Cyber Weekend ook een veel gehoord begrip tijdens de grote kortingshype dat jaarlijks eind november plaatsvindt. Cyber Weekend is namelijk de verzamelnaam voor hét kortingsweekend, waaronder de twee eerder genoemde kortingsdagen vallen.

Wat is Cyber Weekend?

Cyber Weekend kan dus gezien worden als het belangrijkste online kortingsweekend van het jaar. Jaarlijks start dit weekend vol korting al op vrijdag tijdens Black Friday, en duurt het tot en met de maandag daarop (Cyber Monday). Omdat de vrijdag en de maandag natuurlijk niet in het weekend vallen, spreken we van Cyber Weekend als het weekend dat valt tussen Black Friday en Cyber Monday. Echter, omdat alle Black Friday aanbiedingen elk jaar weer het hele weekend geldig zijn, en Cyber Monday vervolgens op maandag alweer begint, loopt Cyber Weekend officieel vanaf de start van Black Friday tot en met het einde van Cyber Monday.

Wanneer is Cyber Weekend?

Cyber Weekend is elk jaar het laatste weekend van november. Het startschot klinkt altijd vrijdagochtend 00:01, waarmee Black Friday officieel begonnen is. Die hele vrijdag koop je dan geweldige deals, waarna de korting vaak ook in het weekend te verzilveren is. Op maandag scoor je vervolgens nog eens exclusieve, online deals, waarna Cyber Weekend op maandagnacht weer voorbij is. Je hebt dus meer dan genoeg tijd om al jouw Sinterklaas- en kerstinkopen te doen!

Cyber Weekend 2019:
vrijdag 29 november t/m maandag 2 december
Cyber Weekend 2020:
vrijdag 27 november t/m maandag 30 november

De toekomst van Cyber Weekend

Black Friday en Cyber Monday, bij elkaar Cyber Weekend, kennen hun oorsprong in Amerika. In het aller begin is Black Friday ontstaan omdat consumenten de dag na Thanksgiving altijd vrij waren, en alvast kerstinkopen gingen doen. Winkeliers herkenden dit, en zagen hun omzet groeien. De groei was zelfs zo groot, dat veel (web)winkels uit de rode cijfers kwamen. Hierdoor ontstond de naam Black Friday. Cyber Monday daarentegen ontstond juist als een soort tegenhanger van deze knotsgekke vrijdag, en gaf consumenten de mogelijkheid kortingen te scoren die enkel beschikbaar waren op het internet. Hierdoor hoefden zij niet meer op pad, maar kon er vanuit thuis of werk geshopt worden.

Om een goed beeld te kunnen schetsen van de toekomst van Cyber Weekend, is het belangrijk te kijken naar de potentie van de afzonderlijke kortingsdagen. We kunnen er haast niet omheen dat Cyber Weekend de komende jaren nog ontzettend veel in petto heeft voor consumenten, aangezien uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld zo’n 45 minuten per week op zoek zijn naar de beste koopjes en deals. En dat maakt ons een echte koopjesjager.

Omdat we in Nederland geen Thanksgiving vieren, en dus de dag erna ook niet vrij zijn, zijn alle kortingen tijdens Cyber Weekend in Nederland sowieso online beschikbaar. Dat maakt het voor consumenten ontzettend gemakkelijk om zowel tijdens Black Friday als Cyber Monday de beste deals, gewoon vanuit je luie (werk)stoel te kunnen scoren. Gezien de toenemende populariteit de afgelopen jaren, de sterke groei van deelnemende winkels en het gegeven dat Nederlanders nooit klaar zijn met het zoeken naar deals, verwachten wij dat Cyber Weekend zijn ware potentie nog (lang) niet heeft bereikt.