Black Friday en Cyber Monday staan bekend als twee koopjesdagen die ieder jaar rond eind november weer plaatsvinden. Voor koopjesjagers zijn deze dagen fantastisch. Maar wat is nou het verschil tussen Black Friday en Cyber Monday? Wat kun je wel en niet kopen op Black Friday en Cyber Monday? Dit lees je hier.

Black Friday

In Amerika is Black Friday jaarlijks een vaste vrije dag. Naast dat Amerikanen die dag even bijkomen van alle Thanksgiving gezelligheid, is dit ook de dag waarop veel consumenten kerstinkopen gaan doen. Ontzettend veel winkelketens, zoals Walmart, Victoria Secret en Apple, strooien met flinke kortingen in hun winkels. De deals zijn zelfs zo goed, dat koopjesjagers hun auto soms al dagen eerder voor de winkel zetten en soms zelfs uren of dagen voor de deur liggen te wachten. Dit kan dus zorgen voor grote Black Friday chaos.

verschil black friday en cyber monday

Cyber Monday

Cyber Monday is de maandag na Thanksgiving en is in het leven geroepen om alle drukte in de fysieke winkels te vermijden. Dit met als gevolg dat je puur en alleen online kan shoppen op Cyber Monday. De maandag bleek de ideale dag om online koopjes te scoren aangezien veel Amerikanen dan op het werk waren met beter en sneller internet. Zo groeide deze speciale maandag uit tot Cyber Monday.

Black Friday versus Cyber Monday

Het grootste verschil tussen Black Friday en Cyber Monday is dat op Black Friday de meest exclusieve deals voornamelijk in de fysieke winkels gelden (tegenwoordig wel steeds meer online) en op Cyber Monday gelden juist alleen online deals. Verder verschilt ook de looptijd van de twee koopjesdagen. Black Friday deals zijn logischerwijs beschikbaar op de betreffende vrijdag zelf, maar de deals lopen vaak nog tot en met zondag door. Dat, in tegenstelling tot de Cyber Monday aanbiedingen. Deze deals zijn ‘slechts’ 24 uur geldig op de eerste maandag na Black Friday. Omdat het laatste weekend van november, van Black Friday tot en met Cyber Monday, elk jaar weer bol staat van online korting, staat dit weekend ook wel bekend als Cyber Weekend.h2>Opkomende koopjesdag Singles Day

Black Friday en Cyber Monday zijn inmiddels landelijk bekend en groeien steeds verder door. Een andere, wellicht minder bekende koopjesdag, doet echter ook haar intrede in Europa. We hebben het hier over Singles Day op 11 november. Singles Day is op het moment de grootste kortingsdag voor Chinese singles, maar het blijft niet binnen de grenzen. Europa heeft er ook oren naar, dus bereid je voor op nog een mooie kortingsdag, de elfde van de elfde (11/11).